Site Overlay

Cum ajungi pe primele locuri la cautarile in Google – Partea 2

Saptamana trecuta am vazut cam ce e de facut pentru a ajunge pe primele locuri in cautarile Google din punctul de vedere al incarcarii paginilor web ale platformei tale.

Insa cum deja v-ati prins deja, in ziua de azi cand numarul adreselor web a ajuns la niste cifre greu de imaginat in anul 2000. Nu este tocmai simplu sa reusesti o indexare buna pe Google.

Azi vom discuta putin despre criptarea paginilor web, de ce, cum, cat costa si alte asemenea lucruri

HTTP vs HTTPS

Haideti mai intai sa intelegem ce inseamna fiecare dintre aceste doua chestii.

Cu ceva vreme in urma, mai precis vreo 30 de ani, Tim Bernes-Lee de la CERN a pus bazale webului, implicit a HTTP (Hypertext Transfer Protocol). Dar istoria web-ului am facut-o in acest articol (da click pentru a o citi)

Insa pe parcurs s-a descoperit ca informatiile transferate prin protocolul HTTP pot fi interceptate relativ simplu.

Daca citirea unei pagini nu inseamna mare lucru vis a vis de interceptarea informatiilor transferate, atunci cand este vorba de trimiterea de informatii prin formulare online lucrurile stau diferit. Asta pentru ca se pot intercepta nume de utilizator, parole, sau informatiile cardurilor de credit.

Astfel a trebuit sa fie gasit un mod prin care toate informatiile transmise sa fie criptate, sa existe o modalitate prin care sa stim ca ne aflam la adresa web buna, etc.

In 1992 Netscape, un navigator web foarte iubit la acea vreme, a inventat HTTPS. Acel S adaugat vine de la Secure.

Prin proceduri extrrem de tehnice navigatorul tau web este anuntat de serverul web ca se va face o conexiune securizata HTTPS si trimite un certificat. Browserul verifica emitentul certificatului, pentru ce adresa web, data la care a fost emis si data la care expira.

Daca toate sunt corecte se afiseaza pagina, totul fiind criptat, atat datele primite de tine de la server, cat si datele trimise catre server. Daca un singur element nu corespunde, navigatorul web blocheaza conexiune si te va anunta ca ceva nu este in regula.

Prin urmare, pe langa faptul ca nimeni nu poate intercepta informatiile, tu vei fi sigur ca te afli pe pagina care trebuie, chiar daca cineva va incerca sa directioneze traficul mai intai prin alt server (Man in the middle of attack despre care vom discuta la un moment dat)

Google doreste un Internet mai sigur

Multi suntem in goana dupe celebrele etichete (badge-uri) cu Verified. Fie pe Facebook, Twitter, Insta sau alte platforme.

Insa uitam atunci cand avem o platforma online cat de util poate fi acel lacatel care apare in spatiul adresei web. Nu este vorba doar despre increderea Google, ci si de cea a utilizatorilor.

Un magazin online de exemplu are nevoie ca de aer de acest HTTPS deoarece cumparatorii vor introduce multe date personale.

La fel sa ne gandim la Internet Banking, sau alte platforme.

Pentru platformele web cu vechime si indexate impactul este destul de mic cand se face trecerea de la HTTP la HTTPS plus ca exista o intreaga poveste cu modul in care se cere reindexarea paginilor dupa trecere.

Insa atunci cand de abia iti lansezi paginile web, fa acest lucru in stilul Google.

De unde certificatul acela si cat ma costa unul?

Legenda spune clar: certificatele sunt foarte scumpe.

Insa legendele sunt legende, iar realitatea sta complet diferit, desi….

La inceputurile web-ului certificatele costau o mica avere. Apoi pe piata au aparut mai multe companii care ofereau acest serviciu. Asta inseamna ca preturile au inceput sa scada.

In 2014 mai multe entitati au infiintat Let’s Ecrypt. Aceste entitati sunt Electronic Frontier Foundation, Mozilla Foundation, University of Michigan, Akamai Technologies, Cisco Systems. Ulterior li s-au alaturat Google, Facebook, Internet Society si altele.

Ideea proiectului este de a oferi certificatele pentru serverele web gratuit. In plus certificatele expira o data la 90 de zile, ceea ce confera un plus de securitate.

Sursa: letsencrypt.org

Observam ca in clipa de fata s-a ajuns la peste 40 de milioane de domenii ce folosesc certificatele gratuite ale Let’s Encrypt.

Sunt certificatele gratuite de la Let’s Encrypt bune?

Din obisnuinta ca ce e gratis nu e de caitate, poti opta sa cheltui cateva sute de euro pe certificate platite. E adevarat, nu trebuie sa le reinnoiesti decat dupa 5-10 ani.

Prin urmare ai niste pagini web proaspete, neindexate sau tocmai pornesti un proiect? Intreaba dezvoltatorul tau web, dar si furnizorul de gazduire despre aceste certificate.

Nu vei ajunge pe locul 1 in cautarile Google doar cu un simplu certificat. Vei fi remarcat de Google si automat vei creste cu cel putin cateva pozitii mai repede decat alt domeniu ce nu foloseste tehnologia HTTPS.

Cum serialul articolelor despre SEO – Google este unul saptamanal, joia viitoare te asteapta un nou articol din serie. Vom discuta despre continutul paginilor web pentru a fi indexate corect si bine de Google.

Nu uita sa iti ajuti si prietenii cu aceste articole si sa le dai cate un share sa il vada.

Vei gasi mereu diferite informatii noi aici, pe pagina noastra Facebook sau Twitter

Daca vrei sa preiei aceasta stire sau orice alta stire de pe platforma noastra iti dam aceasta posibilitate. O poti face in limita a 500 de caractere si cu link direct catre articolul nostru ca sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-->