Site Overlay

Facebook, Whatsapp si Instagram au picat, Zuckerberg a pornit de la o mica problema si a ajuns la una mare

Luni este ziua in care nici iarba nu creste. Este o zicala veche din popor. Poporul asta de dincoace de ocean, din iubitul Balcani.

Brusc, utilizatorii de pe tot globul au ramas fara acces la toate platformele detinute de catre Facebook Inc.

Principala politica a lui Mark Zuckerberg a fost unirea tuturor platformelor achizitionate dar si dezvoltate sub o singura umbrela.

Scriam cu ceva vreme despre Facebook si Insta ca se afla precum ouale din acelasi cos.

De fapt cosul este mult mai mare, iar erorile de arhitectura ale retelei mamut se pare ca isi spun cuvantul.

Ce s-a intamplat de fapt?

Pai fiecare adresa web are in spate o adresa de ip. sait.ro de exemplu se traduce in ceva de genul 77.81.31.1 . Evident este imposibil ca cineva sa tina minte toate cifrele astea. Plus ca pe o singura adresa se pot afla mai multe adrese web.

Toata jucaria asta se numeste DNS (Domain Name Service)

Pentru acest DNS in mod normal se folosesc unul sau mai multe servere. Noi de exemplu folosim un total de 6 servere principale. Partea frumoasa este ca noi, aceste 6 servere le avem gazduite pe un cloud in 40 de locatii de pe glob, in diferite retele.

Facebook foloseste un numar de 4 de astfel de servere. Partea mai proasta este ca le foloseste intr-o singura retea virtuala.

Nu intram in amanunte si mai tehnice.

Acum, pentru a ajunge de pe telefonul tau mobil pe serverul FB de ex, avem urmatorul traseu extrem de simplificat: Telefonul tau, routerul furnizorului tau (aka Vodafone, Orange, Digi,) router de intercomunicare a retelei metropolitane, router Facebook.

Toate routerele astea (da, chestia pe care o ai in casa de la furnizorul de internet se numeste router) comunica intre ele. Ca atunci cand iesiti in trafic cu masina, puneti Waze si spuneti ca vreti sa ajungeti la mall…. In functie de trafic, Waze va directeaza pe o ruta. Pentru ca stie adresa de destinatie.

Acum ce s-a intamplat? Pe fiecare router, exista un protocol de comunicare numit BGP (Border Gateway Protocol). Acesta anunta si cunoaste rutele. Nu oricum, ci autentificat si securizat.

Facebook a reusit performanta sa piarda controlul routerelor in zona de BGP. Prin urmare Waze stie ca vreti la Mall, insa nu mai stie nici adresa si nici pe unde sa o ia. Va spune doar opriti. Nu exista ruta disponibila. Va treziti ca pe o insula pustie de 2x2m.

 

Acesta este mesajul postat de Facebook pe Twitter.

Este o situatie pe care noi o cunoastem foarte bine. Sunt clienti ajunsi la disperare, cu reteaua picata partial sau total, care au oameni de IT in locatie, insa ei nu stiu ce sa faca. Sunt momente cand este virtual imposibil sa iti faci treaba daca nu esti in locatie. Toti stiti de Teamviewer, Anydesk si altele de genul . Insa in situatia data, in locatie nu exista Internet. Da, ai citit foarte bine. In datacenterul Facebook nu este strop de internet. Raman telefoanele mobile cu hotspot, insa in general orice datacenter este izolat ca semnal radio, sau semnatul radio este foarte slab din cauza ecranarii.

Totusi ramane o enigma ca o corporatie de dimensiunea Facebook nu are oameni in zona zero a centrului de date care sa fie capabili sa configureze un BGP.

BGP nu este o unealta uzuala pentru orice IT-ist din zona de network, insa este una axtrem de uzuala oricarui senior CISCO sau similar.

Cum a ajuns sa ‘pice’ BGP-ul la Facebook este cu totul alta poveste, insa din nou, sunt semne mari de intrebare.

Se pare ca problema este si mai grava pentru ca in conformitate cu spusele ZDNET angajatii Facebook nu isi pot folosi cardurile de acces in birouri, acestea depinzand in mod direct de Internet.

Prin urmare, fiecare aspect dintr-o retea trebuie privit cu maxim de seriozitate indiferent de marimea retelei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-->