Site Overlay

Hackeri: ce inseamna Black Hat, Grey Hat si White Hat

In fiecare zi auzim de hackeri care sparg diferite platforme.

Auzim cum unii fura parole si date personale plublicandu-le pe dark web, altii nunta imediat companiile afectate si dupa ce acestea iau masuri publica vulnerabilitatile, si cate si mai cate.

Ce este un hacker stie deja fiecare in mare. Un hacker este o persoana sau o entitate (organizatie ori companie) ce acceseaza sistemele inforatice din afara folosind anumite slabiciuni ale sistemului (de la parole slabe, la coduri ce contin erori sau pana la folosirea fatorului uman ca principala veriga slaba)

Acum daca te intrebi de unde vine toata nebunia cu Black Hat, Grey Hat sau White Hat (palarie neagra, gri sau alba) haideti sa ne amintim putin de filemele western in care baietii rai deobicei poarta palarie neagra iar baietii buni alba.

Black Hat Hacker

Asa dupa cum ati ghicit sunt baietii rai. Evident ca orice persoana care se numeste hacker, trebuie sa ai be cunostinte avansate asupra reteleor, programarii si securitatii. La fel ca orice hacker trebuie sa stie de asemenea cum poate manipula factorul uman.

Ei sunt cei care scriu virusii, programele ransomware si alte coduri ce iti pot spiona sau folosi calculatorul fara stirea ta.

Ei fac toate acest lucru in interes strict propriu, furand date, resurse sau cerand recompense pentru a castiga bani intr-un mod nu tocmai legal.

Ca orice hackeri, in functie de cunostinte si experienta ei pot fi incepatori (un fel de jhackeri amatori) sau profesionisti.

White Hat Hacker

Acestia sunt personajele pozitive ale povestii. Ei se mai numesc si hackeri etici.

Cunostintele in domeniul retelelor, prorgramarii, securitatii si al manipularii factorului uman trebuie sa fie cel putin la fel de ridicate ca ale Black Hat.

Diferenta majora dintre cele doua categorii este ca White Hat Hacker-ii au permisiunea companiilor pentru a testa securitatea platformelor, aplicatiilor s retelelor.

La baza actiunii lor stau contracte, nefiind permis sa se fure sau distruga date.

Deobicei in cadrul unui audit facut de aceasta categorie de hackeri se lasa marcaje prin adaugarea de utilizatori ori de mesaje.

Evident ca experienta este un factor extrem de important.

Companii precum Facebook sau Google au programe speciale de recompense pentru cei care gasesc vulnerabilitati.

Grey Hat Hackers

Este o combinatie intre cele doua categorii de mai sus.

Au cam aceeasi experienta in domeniile necesara patrunderii in sistemele informatice.

Insa desi nu acceseaza sistemele pentru a distruge sau altera informatii, totusi activitatea lor este mai mult ilegala decat legala.

Totusi multi se pastreaza in aria White Hat cat mai mult pentru ca la un moment dat sa obtina contracte.

Alteori sparg sisteme fara a avea un contract si pot castiga totusi sume de bani deoarece in mod normal nu vor publica nicio informatie din sistem si nicio vulnerabilitate.

Concluzii

Iata ca am descoperit faptul ca hacker nu inseamna neaparat ceva rau, ci poate fi si ceva care ne apara de probleme informatice.

Toate categoriile trebuie sa aiba o pregatire esi experienta cat mai vasta pentru a putea penetra diferite sisteme.

Acestia pot lucra individual sau pot fi lucra in organizatii ori companii.

Dintre cele mai cunoscute organizatii de care ai auzit putem aminti de Wikileaks al carui fondator Julien Assange a fost arestat in aprilie 2019, sau Anonymous.

Cu totii folosesc cel mai mult sisteme de operare create pentru acest lucru bazate pe Linux, avand colectii intregi de programe specializate. Se folosesc atat laptopurile si telefoanele mobile, cat si statii de lucru cu acele multe monitoare ca in filme. Insa evident ca ecranele arata diferit, fara zgomotele specifice Hollywood.

Vei gasi mereu diferite informatii noi aici, pe pagina noastra Facebook sau Twitter

Daca vrei sa preiei aceasta stire sau orice alta stire de pe platforma noastra iti dam aceasta posibilitate in limita a 500 de caractere si cu link direct catre articolul nostru ca sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-->