Site Overlay

Linux vs Windows capitolul servere

O batalie care se da de foarte mult timp si este mereu castigata de Linux atunci cand vine vorba despre cota de piata pentru servere.

Despre Windows ati auzit toti si il folositi zilnic, prin urmare nu mai este cazul sa va povestim despre el.

Despre Linux ati auzit. Insa in proportie de 90% nu ati avut ocazia sa puneti mana pe el. Sau cel putin asa credeti. Insa cati dintre voi nu cititi acum articolul de pe un…..Linux. Da, cele mai multe telefoane mobile folosesc ca sistem de operare Android care este la baza tot un Linux. Daca razi pentru ca ai un iPhone in mana este cazul sa nu mai razi pentru ca sisteml de operare iOS este la baza tot un UNIX ca si Linux-ul. La fel si MacOS-ul.

Prin urmare acum ca am lamurit cum stam cu Linuxul la nivel de utilizator obisnuit sa ne mutam intr-o sfera destinata mai mult specialistilor.

Dar nu te speria prea tare pentru ca nu avem de gand sa iti insiruim o gramada mare de data tehnice asa cum am putea face in vreo 100 de pagini.

Toate statisticile arata ca majoritatea serverelor web folosesc Linuxul ca sistem de operare in defavoarea Windowsului.

De ce?

Desi aparent primul motiv la care va ganditi este legat de costuri, nu este neaparat principalul motiv. Exista si solutii enterprise Linux ca RedHat care costa destul.

In primul rand este pentru ca de la inceputurile sale a fost open source. Prin urmare oricine poate vedea si modifica sursa.

Ca si securitate asta este un motiv deja foarte puternic pentru care este folosit.

Comunitatea Linux este cea mai mare. Astfel fiecare isi poate aduce contributia.

Am spus inainte open source? Asta inseamna de asemenea ca o firma isi poate dezvolta platforma Linux dupa necesitatile sale. Si apoi sa foloseasca toate programele si serverele pentru platforma respectiva fara probleme.

Un alt motiv pentru Linux este acela ca este extrem de stabil. Pin urmare nu avem nevoie de task manager pentru ca ni se blocheaza de multe ori serverul.

Update-urile extrem de simple fara sa restartam tot sistemul.

Cu totii suntem satui de acele momente cat propriul calculator se restarteaza sa isi faca update. Sunt momente in care totul ia doar 10 minute, insa si altele in care dureaza o ora sau putin mai mult.

Windows Server nu este ferit de aceste update-uri, insa intr-adevar poti specifica o plaja orara mult mai mica in care se poate restarta (doar de cateva ore…pe zi)

Un server este acea cutie cu ajutorul careia vedeti in clipa asta pagina pe care o cititi. Iar voi puteti intra oricand, la 10 dimineata, la 5 dupa amiaza, sau daca suferiti de insomnii si nu v-ati baut ceaiul de tei puteti intra si la 4 sau 5 dimineata.

Prin urmare nu ar fi placut sa intrati pe o pagina care nu functioneaza.

Ei bine, la Linux treburile stau diferit. Update-urile se fac fara restartarea serverului si asteptari de o ora.

Avem servere care nu au fost oprite si de un an sau mai mult, insa cu toate acestea sunt la zi cu update-urile.

Evident ca atat la Windows cat si la Linux putem avea clustere care sa atenueze impactul ricarui restart. Insa cat costa o licenta de Windows Server si cat costa una de Linux, fie ea si Redhat?

Resursele consumate de sistemul de operare

Windowsul o sa ceara intotdeauna mai multe resurse decat Linuxul.

Asta inseamna mai mult RAM, procesoare cu mai multe nuclee si mai rapide daca folosim Windows.

Pe Linux daca avem aceeasi configuratie pentru server vom vedea cum sunt folosite mai putine resurse pentru sistemul de operare. Resursele salvate vor fi folosite de aplciatiile serverului. Asta inseamna in limbajul tau ca niste pagini web se vor incarca mai repede sub Linux decat sub Windows.

Evident cu conditia sa fie configurate identic.

Instalare/administrare

Aici vine o diferenta care poate duce balanta in favoarea Windows. IN general sisttemul de operare Windows / Windows Server este mult mai simplu de configurat. Asta pentru ca oricine dintr-un departament IT poate invata relativ repede cum sa administreze un server Windows. Majoritatea, daca nu chiar toate, se pot configura din interfata grafica.

La Linux povestea sta insa altfel. Evident ca drim intotdeauna maximul de performanta de la el. Prin urmare nu vom instala interfata grafica. Si chiar daca o instalam nu ne va ajuta prea mult.

Sa luam exemplu unui server paentru pagini web. In Windws Server vom avea interfata grafica atat pentru sistemul de operare, cat si pentru configurarea serverului web.

In Linux putem avea un server web preinstalat, insa de exemplu noi folosim NGINX care nu vine instalat. Prin urmare in companie trebuie sa existe cineva care stie sa instaleze si sa configureze totul…..din linia de comanda. Fara ferestre, fara interfata grafica.

Linuxul nu se poate invata la fel de usor ca Windowsul. Simplul motiv ca un server ruleaza fara interfata grafica poate insemna un nivel de dificultate mai mare.

Prin urmare cand am spus la inceput ca Linuxul nu este neaparat folosit pentru ca licenta este gratuita nu am glumit. Chiar daca RedHat costa sub 50% din licentele de Windows Server tot nu asta este motivul pentru a alege asa ceva.

Asta pentru ca daca folosesti Linux ai costurile de mentenanta date de personalul ce va instala si administra serverele.

Iar un administrator de sistem Linux va costa mai mult decat unul de Windows.

Daca ne uitam la datele Payscale, pentru Statele Unite avem urmatoarele cifre

  • Salariul mediu pentru Windows este de 65,000 USD per an, capatele fiind 46,000 USD si repectiv 93,000 USD pe an
  • Salariul mediu pe partea de Linux este de 73,000 USD per an, capetele fiind de 50,000 USD si respectiv 106,000 USD pe an

Astfel costurile cu angajatii sunt mai mari pentru partea de Linux.

In concluzie azi ati aflat ce este cu Linuxul folosit pe servere.

Navigare placuta in continuare, indiferent pe ce tip de server sunt paginile vizitate!

Vei gasi mereu diferite informatii noi aici, pe pagina noastra Facebook sau Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

-->