Site Overlay

Cum influenteaza cifra 114 una din tarile cele mai dezvoltate din punct de vedere al Internetului, ori scumpirile in lant

Romania poate c nu este in topul tarilor dezvoltate din punct de vedere economic, nici al sanatatii sau invatamantului.

In Romania te misti precum melcul cand trebuie sa pleci din Bucuresti la Iasi ori Suceava, sa nu mai spunem ce inseamna un drum de la Satu Mare la Bucuresti.

Insa vitezele de conexiune la Internet sunt alta poveste. Romania se afla in top 10. Avem una dintre cele mai bune infrastructuri de fibra optica. Din punct de vedere al conexiunilor mobile, implementarea GSM, GPRS, 3G, 4G a fost facuta imediat si la noi.

Comunicam oriunde, oricand la viteze incredibile si la sume mici.

Insa exista o vorba: daca ceva merge perfect de ce sa nu functioneze prost.

Astfel a aparut ordonanta 114 in anul 2018. O ordonanta care contine si destul de multe lucruri bune, in mod evident.

Insa se aduc ceva modificari radicale asura unor taxe si pe sectorul de telecomunicatii:

  • Tariful de monitorizare perceput furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice și furnizorilor de servicii de comunicații electronice se stabilește la 3% din cifra de afaceri a anului anterior, cu excepția serviciilor poștale și de curierat
  • Contravențiile prevăzute la art. 142 din Ordonanța nr. 111/2011 se majorează de la 2% la 5% din cifra de afaceri, iar pentru încălcările repetate, de la 5% la 10% din cifra de afaceri.

Dar ce inseamna aceste procente. Pentru Orange de exemplu care a avut in 2018 o cifra de afaceri de 1,125 miliarde EURO, 1% inseamna 11,25 milioane EURO. Asta inseamna o taxa de monitorizare de 33,75 milioane EURO

In 2017 Orange a avut o cifra de afaceri de aprox 1.15 miliarde EURO si un profit net de aproape 68 milioane EURO

Prin aceasta ordonanta 114/2018 Orange practic ramana fara aproape jumatate de profit.

Companiile de telecomunicatii au costuri foarte mari cu infrastructura, urmand costurile salariale.

Daca Romania se poate mandri azi ca este in top 10 in cee ce priveste Internetul este datorita investitiilor masive ale companiilor de telecomunicatii in propria infastructura.

In afara de aceste noi reglementari, companiile de telefonie mobila trebuie sa investeasca sume imense atat in licenta (care costa 2% din cifra de afaceri din anul precedent inmultit cu numarul de ani al valabilitatii) cat si in infrastructura extrem de costisitoare pentru a oferi servicii 5G.

Scumpiri deja la 4 operatori de infrastructura

Asociatia Nationala a Internet Service Providerilor din Romania (ANISP) a criticat aceasta ordonanta de urgenta. In acelasi timp membrii asociatiei au hotarat sa protesteze prin ridicarea tarifelor.

Astfel Orange a scumpit toate abonamentele pentru contractele noi cu 1 EUR. Este o cifra modica avand in vedere suma de 33 milioane ce trebuie sa o achite doar ca taxa de monitorizare. Evident acel euro in plus nu va acoperi nici macar 10% din suma. Orange a motivat scumpirea ca urmare a ridicarii serviciilor incluse in abonamente.

UPC a anuntat clientii ca toate abonamentele prezente se scumpesc cu 2.38 de lei incepand de la 1 mai

DIGI a anuntat inca de la 1 martie 2019 ca abonamentele se scumpesc atat pentru clientii vechi cat si pentru cei noi

Telekom Romania si-a anuntat deja clientii asupra scumpirii tuturor abonamentelor cu aceeasi aproximativ 2 RON.

Vodafone Romania a trimis un SMS tuturor clientilor cu privire la scumpirea cu 0.92 EUR a tuturor abonamentelor. Vodafone este de acord ca clientii sa rezilieze unilateral contractele fara niciun cost suplimentar

Cum influenteaza cifra 114 una din tarile cele mai dezvoltate din punct de vedere al Internetului, ori scumpirile in lant
Mesaj Vodafone

Propagarea ridicarii tarifelor

Desi aparent este o miscare de doar un singur euro, aceste scumpiri urmeaza sa se propage

Companiile de hosting au si ele la randul lor costuri date de toti operatorii. Mai ales cei cu data center propriu. Tarifele din Romania oricum sunt mici, neactualizate de ceva ani de zile. Prin urmare este extrem de posibil sa vedem si aici modificari de preturi. Care nu neaparat sunt facute pentru acoperirea noilor costuri de cativa EUR pe luna, ci pentru a se protesta in continuare asupra ordonantei.

Insa odata scumpite toate costurile de online si telefonie este posibil sa se inceapa alte scumpiri in lant. O companie cu 100 de telefoane mobile, conexiune la net, servicii de cloud si gazduire vor resimti mai mult decat doi euro. Atunci ea poate decide sa acopere aceste cheltuieli. Si daca tot scumpeste cu ceva centi, poate rotunji scumpirea la 1 leu sau mai mult.

Insa nu rostogolirea inflatiei este principalul factor negativ.

Fiecare companie incearca sa isi protejeze profitul. Astfel companiile de telecomunicatii vor incerca sa aibe acelasi profit. Cum trebuie sa plateasca cateva zeci de milioane de euro pe noua taxa, iar aceasta cheltuiala nu se poate acoperi intotdeauna din ridicarea tarifelor, vor incepe sa scada din investitii.

Astfel este foarte posibil sa nu mai vedem imbunatatiri ale serviciilor in domeniul telecomunicatiilor, ci chiar deprecieri.

O firma de telecomunicatii nu are cheltuieli doar cu extinderea actualei retele, ci si cu intretinerea lor, costurile de intretinere nefiind de neglijat.

Daca ar fi sa ne uitam peste toate cele scrise, sarind peste dicutiile asupra OUG 114/2018, vedem ca cel mai elegant mod de protest ar fi cel al Orange Romania.

Vodafone a ales cel mai dramatic mod de comunicare, insa alaturi de ceilalti doi operatori a decis ca utilizatorii sa achite cheltuielile taxei. De exemplu la un abonament de 5 euro taxa de 3% este de 0.15 EUR sau 0.705 RON. Insa scumpirea este de 0.9 EUR la Vodafone si 2 RON la Telekom.

Concluzie

Nu avem

Vei gasi mereu diferite informatii noi aici, pe pagina noastra Facebook sau Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up
Scroll Up-->