Site Overlay

CentOS la final de drum, ce vom folosi de aici incolo pe serverele noastre?

CentOS la final de drum, ce vom folosi de aici incolo pe serverele noastre? RedHat a facut in decembrie 2020 unul dintre cele mai importante anunturi: CentOS se va schimba in CentOS Stream.

Ce este CentOS? Ei bine, asa cum voi folositi in marea majoritate Windows si OSX pe calculatoarele voastre, pe servere avem nevoie de un sistem de operare. Noi, alaturi de alte companii precum Godaddy, Disney, Verizon, folosim CentOS. Insa nu doar serverele, ci si alte subansamble de retea folosesc CentOS, precum Juniper si Fortinet.

Acest sistem de operare este aproape identic cu RedHat, o distributie extrm de stabila de Linux. Multi vor spune ca il folosim pentru ca este gratuit. Este adevarat ca atunci cand rulezi foarte multe servere conteaza si asta, insa conteaz foarte mult faptul ca il construim dupa necesitatile noastre. Facebook are destule resurse. Astfel construim variante doar pentru noi, nu avem nevoie de suport extern pentru operare, reinventam solutii in fiecare zi.

De ce toti spune nu la CentOS 8 Stream? Pentru ca versiunile nu sunt la fel de stabile. Stablitatea este unul dintre motivele din care acest sistem de operare a fost ales de multi. Nimeni nu isi doreste ca un server sa ‘pice’ din senin sau resursele sale sa nu fie optimizate.

Ce vom facem noi incepand cu 1 ianuarie 2021? Ce vom folosi pentru servere?

CentOS. Pentru ca versiunea curenta deocamdata are suport pana in 2024. Vom astepta precum fac toti, o decizie finala pentru CentOS 8 ce trebuia sa aibe suport pana in 2029.

Deja am inceput sa cautam solutii pentru a lua o decizie in iunie 2021 cu privire la ce sistem de operare va fi instalat pe serverele noi .

Avand in vedere ca lucram pe clustere, orice modificare a sistemului de operare  nu este resimtita de utilizatorul final, la fel cum un utilizator final nu simte cand unul dintre serverele de baza de date este oprit de exemplu.

Insa decizia RedHat a fost una extrem de suprinzatoare pentru toti din domeniu. Sistemul de operare CentOS 8 a fost lansat in 2019 si trebuia sa fie suportat pana in anul 2029.

Daca a fost o miscare de marketing, vom vedea incepand cu 2022-2023 rezultatele.

RedHat s-a bazat pe faptul ca ete mult mai simplu de trecut de la CentOS la RedHat. Insa atunci cand regulile jocului sunt schimbate de o firma in timpul jocului apar multe semne de intrebare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up
Scroll Up-->